Veilige wachtwoorden zijn lang

Wachtwoorden zijn nog steeds de belangrijkste manier om onze digitale informatie te beschermen. Maar iedereen is ze liever kwijt dan rijk.

Een veilig wachtwoord is in de eerste plaats een lang wachtwoord. Het wachtwoord van mijn eerste Microsoft account, ondertussen al 18 jaar geleden, bestond uit slechts 4 cijfers, mijn geboortedag en maand. Vandaag zou dit niet meer lukken.

Een wachtwoord van 6 tekens, zelfs de meest exotische, kan in 6 minuten achterhaald worden op een standaard computer. Met 8 tekens heb je iets meer tijd nodig maar met een snellere computer is ook dit niet onoverkomelijk.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is de lengte van je wachtwoord belangrijker dan het gebruik van vreemde tekens (zoals % µ # §! ; …) of cijfers. Het is dus veiliger om een combinatie van enkele woorden te nemen (zoals dewindwaaitweerweg) ipv een moeilijk te onthouden exotische combinatie van tekens (zoals P€tèr22). Dit laatste wachtwoord is met de huidige computers achterhaald in enkele dagen, voor het eerste spreek je al over enkele miljoenen jaar.

Kies dus voor langere wachtwoorden, een combinatie van woorden is ook eenvoudig te onthouden (in het bijzonder alliteraties of rijmwoorden). Als je woorden uit verschillende talen combineert of ook een dialectwoord gebruikt ben je nog beter af (zoals theblauwekoeien).